Cerpen: Di sini tiada dendam

SEMAKIN bergaung laungan panggilan itu datang bagaikan deru angin yang meniup bara. Bara api membesar kian berbahang. Bumi panas yang ditinggalkan hampir dua puluh tahun lalu bagaikan di depan mata. Engkau warga paling dayus! Engkau hanya melihat kota tanah kelahiranmu dibakar, diinjak-injak kaki penceroboh. Penceroboh bermaharajalela menghujani peluru kepada sesiapa sahaja yang digelarnya pengganas.

Penceroboh yang ganas! Pembunuh tanpa belas. Paparan itu semakin memarakkan api dendam. Mendesak-desak agar bangkit menentang kezaliman penceroboh di tanah air yang telah lama ditinggalkan. Rasa meluat dan benci pada pejuang-pejuang boneka. Enak-enak sahaja merampas kuasa atas restu pengganas. Atas nama berjuang dalam buangan? Enak-enak kembali menjadi pemimpin atas restu penceroboh? Bukan restu tangan rakyat.

Aku akan kembali menghancurkan penceroboh. Aku akan menentang pemimpin boneka! Pemimpin yang tunduk pada penceroboh. Aku ingin membalas dendam pengkhianat yang menceroboh kedaulatan bangsa.

Kota Baghdad yang ditinggalkan itu dapat disaksikan kehancurannya melalui Al-Jazera, TV Al-Arabiya, Agensi, AFP, Reuters, CBS; meski melalui pelbagai tapisan suntingan. Sesungguhnya, peluru berpandu dan senapang automatik tidak bermata. Membunuh Mujahidin. Kanak-kanak. Wanita. Darah merah dan mayat hanyir bergelimpangan. Pemandangan ngeri yang sering dipaparkan. Cukup membuakkan lautan api kemarahan dan dendam Ayed untuk bangkit menuntut bela.

Sah, memang sah wajah saudara sedarah sedaging yang terpapar dalam laporan Al-Jazera itu, meski agak mengelirukan kerana nama tubuh pejuang itu bukan nama yang dia kenali. Bukan lagi bernama Shaban, seorang petani di lembah padang pasir. Tubuh itulah yang mendorong Ayed untuk ke Kota Baghdad menimba ilmu. Katanya, perjuangan memerlukan senjata ilmu dan semangat. Ilmu tanpa semangat, perjuangan akan sia-sia. Semangat tanpa ilmu akan binasa. Kata-kata azimat itu kini bagaikan amanah yang terbeban di pundak.

Dia masih dapat membayangkan kampus Universiti Mustanasiriyah yang ditinggalkannya. Dia tidak dapat menamatkan pengajian pada tahun pertama. Dia melarikan diri daripada buruan pemimpin yang jelas tidak sehaluan dengannya. Minoriti sepertinya terpaksa tutup mulut. Sedikit sahaja bersuara tentang perjuangan dianggap menentang. Jalan terbaik, dia meninggalkan kampus. Ayed hanya sempat mengirimkan khabar kepada Shaban @ pejuang Hassan al-Manna dan berkirim salam kepada keluarga. Hassan al-Manna pejuang berani mati, tubuhnya berkecai bersama calon boneka penceroboh. Mudah-mudahan syahidlah engkau wahai abangku, menghapuskan boneka musuh kita. Musuh bangsa! Musuh agama!

Ayed melarikan diri daripada buruan tuduhan menentang pemerintah. Setiap pendapat yang tidak selari dengan pemerintah, dituduh penentang yang mesti dihapuskan. Langsung tiada perundingan. Di sini, pembunuhan menjadi penyelesaian. Dan di dunia baru ini pasti tidak terjangkau oleh cengkaman pemerintah yang tidak sehaluan dengannya. Dia bebas berdebat di Milan Catholic University ini. Di dunia pelarian dapat dia melupakan sebentar gelodak hati. Di sini, dia dapat berulang-alik ke Masjid Viale Jenner; berbincang tentang Islam dan perjuangan. Jihad. Dia masih ingat Abdel Hamid dan Khalid Chaouki yang banyak menolongnya semasa berlindung di kota Milan itu.

Lautan hati muda yang tenang itu berkocak kembali secara tiba-tiba. Kocakan, riak dan gelombang itu tidak ganas, namun serbuannya tidak dapat dibentengi. Umi, gadis Asia Tenggara menambat hati Ayed untuk berbicara tentang kasih sayang. Dia dapat melupakan sebentar penindasan dan perjuangan di bumi yang ditanggalkan.

?Kau boleh menguasai jasadku, tapi bukan jiwaku,? bagaikan genta yang bergemercing berterusan, mengganggu jaga dan tidurnya. Gadis Asia Tenggara yang baru dikenalinya itu terus menghambat perasaannya. Tiada pengalaman sebelumnya yang boleh dijadikan pertimbangan. Dengan menghadap Menara Pisa di tepi lorong pejalan kaki, Ayed sering menanti. Dia menanti dan menanti gadis itu di bangku batu di bawah deretan pohon ru yang menguncup ke atas bagaikan payung. Musim panas di Milan itu cukup mendamaikan dengan angin semilir lembut. Ketulusan hatinya mudah difahami oleh gadis calon doktor perubatan itu. Tidak sia-sialah penantiannya yang disaksikan Menara Pisa itu saban hari.

?Aku punya asal diri. Jika sungguh-sungguh, kau perlu telusuri asalku terlebih dahulu. Aku ada keluarga. Aku ada bangsa. Ada agama. Ada negeri. Ada adat. Ada budaya. Ikatan kukuh itu tidak akan terungkai dengan begitu mudah. Sudah janji aku, sesiapa pun boleh menerimaku seadanya. Aku tidak punya apa-apa istimewa. Aku tidak akan sanggup meninggalkan aku. Kau kena faham itu.?

Bagaikan besi berani, cabaran itu semakin menarik Ayed untuk terus mendekati kekuatan tarikan gadis Asia Tenggara itu. Matanya jernih dan tenang. Sebelum ini tidak pernah ada gadis yang membukakan ruang kasihnya. Dia tidak berdaya menangkis tikaman perasaannya. Dia tewas terkulai dalam perjuangan ini. Gadis bertudung labuh dan berbaju kurung tradisional bangsanya, dengan kod biru di luar menjelma dalam tidur dan jaganya. Kesopanan yang terpamer melalui tutur kata dan gerak-gerinya melunakkan api membakar hati mudanya.

Diturutkan jasadnya membawa sekeping jiwa terbang bersama gadis itu ke Asia semula. Dia meninggalkan bumi Eropah. Dari Asia kembali kepada Asia. Asia Tenggara. Malaysia. Kelantan. Sebuah negeri yang indah. Banyak tumbuh-tumbuhan menghijau dan sungai jernih mengalir. Burung yang damai berterbangan. Sebuah negeri yang damai. Masyarakat yang faham urusan fardu ain dan fardu kifayah dan masih berkesempatan bertegur sapa dengan sesiapa juga. Masih ada masa menyambut tetamu. Masih ada masa mengadakan kenduri-kendara, tolong-menolong dan mensyukuri nikmat. Masyarakat yang tiada bermusuhan. Dikelilingi suasana itu, dia menerima ijab kabul Umi. Serentak ikrar kekasih, mencari keredaan di bumi ini selagi ada hayat.

Bumi ini mewah melimpah ruah. Ketenangan dan kedamaian itu memberi semangat dan cahaya hidup baru. Ayed faham kini, mengapa kekasihnya itu mahu kembali ke kampung halaman. Bumi sejahtera dan mewah. Bumi kasih sayang. Beberapa tahun sahaja dia dapat mengusahakan gedung perniagaan di pinggir bandar. Urusan seharian melupakan lipatan sejarah pahit yang memaksanya menjadi pengembara tanpa tujuan selain api dendam pada usia muda dahulu. Dia berada di pelabuhan berair tenang. Tiada ombak keganasan.

?Aku mahu menurut jejak abang Hassan al-Manna. Syahid!? setelah beberapa hari gelisah digoda api semangat. Semangat membara yang pernah bertapak pada usia darah muda. Gelisah setelah merenung lama-lama gambar Hassan al-Manna dalam akhbar laporan Reuters. Umi tersentak dan merenung dalam-dalam ke mata Ayed, pemuda yang dipungut di perantauan itu.

Keganasan itu tidak pernah jinak rupanya walaupun dikelilingi kedamaian dan kasih sayang. Umi sudah mendapat dua orang zuriat daripada insan berdarah pejuang ini. Menjadi tanggungjawabnya untuk mendidik anak-anak seperti anak Melayu. Melayu Islam. Islam Hadari. Kemudian Umi mengalihkan pandangan ke luar tingkap; pohon nyiur yang tenang di tengah tanah bekas sawah masih tegak berdiri. Umi tidak rasa kehilangan sekiranya semangat itu masih subur di sanubari perjuangan. Perjuangan menegakkan kebenaran. Perjuangan secara intelek sebagai generasi berilmu. Bukan perjuangan dendam tanpa kesudahan.

?Aku terasing. Biarlah aku kembali kepada perjuangan asalku.?

Rupa-rupanya semangat perjuangan berdarah tidak luntur di bumi mewah. Ledakan gelombang itu tidak dapat disekat oleh Umi.

?Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung. Tiga perkara yang kita tinggalkan selepas kematian; amal jariah, anak soleh, dan ilmu bermanfaat yang diajarkan. Meletupkan diri, serangan berani mati tidak ubah seperti membunuh diri. Meski tujuan membunuh musuh yang halal dibunuh. Pengikut yang lain tidak lupus, dan dendam terus membara. Bukan penyelesaian. Gunakanlah kebijaksanaan. Ingat, prinsip di mana bumi yang kau pijak ini tidak memberi ruang langsung kepada pengganas. Bumi ini merdeka dengan bijaksana, tanpa menitiskan darah, apa lagi mengorbankan nyawa.? Umi memberi peringatan.

?Bukankah perjuangan paling tinggi darjatnya dengan tangan? Perjuangan dengan lidah pada tahan kedua Dan perjuangan paling lemah dengan hati.?

?Kita ada Allah, tempat kita meminta. Berdoalah agar mereka diberi hidayah, keamanan dikembalikan. Berdoalah, walaupun itu selemah-lemah iman. Rasulullah saw bersabda; ingatlah kamu doa orang yang teraniaya. Tidaklah ada batas pendinding antara mereka dengan Allah.?

?Perjuangan di sini berbeza. Takut kehilangan harta, takut kehilangan kuasa. Tidak takut kehilangan diri. cinta akan dunia. Kelazatan sementara. Perjuangan dalam diri.?

?Sesungguhnya, perjuangan kita berbeza?? Umi tersentak. Tidak sangka, itulah penilaian Ayed yang telah dikelilingi kemewahan.

?Tidak! Tiada beza perjuangan kita! Perjuangan nafsu, emosi, tidak berlandaskan ilmu. Perjuangan itu ada di mana-mana. Aku tidak memahami perjuanganmu, kau tidak memahami perjuanganku. Itu yang sebenarnya. Walaupun hakikatnya matlamat kita sama, demi bangsa. Demi Allah yang Esa. Demi Rasul pesuruh-Nya. Ingat, aku dengan prinsipku, kau dengan prinsip kau. Pemahaman kami tentang perjuangan tidak sama. Kami tidak rela bumi ini menjadi tapak keganasan. Kami tidak rela kemungkaran berleluasa.?

Ayed melangkah. Dia tidak menoleh lagi.

?Ingat, Ayed! Kau sudah berjanji untuk bersama dalam kehidupan aku. Aku tidak akan berdiam diri kalau kau kembali kepada dendam dan kemusnahan.? Tegas Umi.

Di hadapan Ayed hanya Hassan al-Manna. Syahid. Hassan al-Manna. Syahid. Hassan al-Manna telah disemadikan dengan darah dan pakaian yang rabak dirobek peluru penceroboh. Menjadi bukti, ketulusan hati, perjuangan menentang musuh penceroboh.

Ayed melangkah meninggalkan Umi, ibu kepada dua orang zuriatnya. Zuriat yang dititipkan untuk menjadi anak soleh. Dapatkah? Langkahnya terhenti. Dia tunduk. Ada suara menggamit perjuangan syahid. Pasrah pada Tuhan. Kemudian, dia mendongak kembali. Menghela langkah pejuang ke gelanggang. Bagaikan berada di atas pelana dan pedang terhunus. Kuda memacu. Fisabilillah. Dia melangkah gagah. Dia melangkah meninggalkan gedung perniagaan yang memerlukan sentuhan tangan usahanya.

Langkah Ayed terhenti. Perniagaan akan rugi? Kemewahan dan kebahagiaan terpendam? Semua itu sudah tiada erti. Hal-hal perjuangan dunia, tiada tamatnya. Cetusan bara itu kian membara. Syahidlah mereka yang mati menghapuskan pengkhianat.

Ayed melangkah dan tidak menoleh lagi.

Tiba-tiba ada tangan memegang bahunya. Ayed menoleh. Dua orang pegawai beruniform di kiri dan di kanannya. ?Anda ditahan untuk siasatan. Anda disyaki pengganas!?

?Allahu Akhbar! Apa buktinya??

?Di sini bumi cinta akan kedamaian. Ada niat sahaja untuk mencetuskan keganasan, sudah boleh ditahan untuk didakwa. Jika sahih, anda akan dihukum.?

?Allahu Akhbar! Hukumlah saya. Bunuhlah saya. Saya rela mati kerana jihad.?

?Kami tidak membunuh bukan pembunuh! Kami akan menahan kamu untuk diberi tarbiyah. Kita sesama saudara, kena ingat-mengingat. Kamu berilmu. Berjihad dengan ilmu. Bagi kami, semua masalah boleh diselesaikan melalui perundingan. Tolak-ansur. Muafakat.?

Ayed dengan tangan bergari, mengikut prosedur, diarahkan ke van biru. Di sisi van biru, Ayed terpandang Umi berdiri memerhatikan langkahnya. Ayed menelan liur dan menggetap gigi.

?Kau boleh menguasai jasadku, bukan jiwaku.?

Biodata

MD Ishak A Rahman mula menulis cerpen pada 1978 dan turut menulis puisi, rencana, berita dan buku kerja serta rujukan peperiksaan PMR mahupun SPM. Beliau yang bertugas sebagai guru di Johor pernah memenangi beberapa hadiah sastera termasuk Hadiah Sastera Utusan Melayu-Public Bank 1985, 1986, 1987 dan Hadiah Sastera Malaysia 1987.

0 comments:

About Me

My photo
Seorang guru, juga GKTV di SMU Mardziah, Kubang Batang, Wakaf Bharu, Kelantan.

Seorang ibu kepada enam anak di dunia fana dan seorang ibu kepada bidadari kecil di alam sana. Suka menguliti bahan bacaan, menikmati keindahan alam dan gemar akan sesuatu yang kreatif.

2011- Hope this is my year...
"Sesungguhnya selepas kesukaran itu akan ada kesenangan, dan selepas kesukaran itu ada kesenangan.., annasyrah
"Sesungguhnya Allah melakukan segala sesuatu ada tempoh-tempoh masanya," al talak..

About this blog

Blog ini menghimpunkan karya penulis yang sudah mengukir nama di media cetak tanah air.
Dengan adanya kelompok cerpen ini, diharap agar kita bisa menikmati satu genre sastera dengan lebih mudah. Juga, usaha ini diharap dapat dicerna oleh pembaca dan menjadi satu tapak untuk mempertingkat mutu penulisan kita.
Kepada penulis, izinkan kami jadikan karya ini sebagai renungan, tutorial, juga muhasabah. Terima kasih.